Beteendeproblem

Fotograf: Cajsa Lermark

Anledningarna till varför en hund får beteendeproblem kan vara många. Det är sällan bara en faktor som spelar roll. Alla hundar kan utveckla beteendeproblem och när du som hundägare känner att du inte förstår varför din hund gör som den gör, du har prövat dig fram med många olika tekniker men hundens beteende eskalerar – då finns vi här för att hjälpa dig och din hund genom en beteendeutredning. 

När det gäller beteendeproblem tittar vi först på vad som ligger bakom hundens beteende. Varför väljer väljer hunden att göra som den gör och vad är orsaken till det? Det här är en form av detektivarbete som sker tillsammans med dig som kund. Med det som grund sätter vi sedan ihop en analys och ett träningsprogram.

Vi bygger våra beteendeutredningar på vissa grunder: hundens möjligheter att göra egna val och påverka sin situation, hundens vilja att utföra passande uppgifter samt få utlopp för de behov just den hundtypen och individen har. För oss är det viktigt att träningen fungerar både kort-och långsiktigt för alla inblandade.

Vi har båda många års erfarenhet av att arbeta med beteendeproblem och oönskade beteenden hos en mängd olika typer av hundar.

Klicka här för att läsa mer om oss

Beteendeutredning

Så går en beteendeutredning till

Du kontaktar oss via mail och bifogar en beskrivning av din hund och omfattningen av hundens beteendeproblematik. Utifrån detta bokar vi en konsultation, oftast gör vi ett hembesök. Önskar du hjälp och bor i en annan del av Sverige? Då rekommenderar vi att du bokar onlinekonsultation istället.

I utredningen ingår 3 timmar konsultation på plats. Den första träffen brukar ta ca 2 timmar, lite beroende på typ av problematik. Resterande tid kan sedan användas till uppföljning. Den skriftliga analysen + åtgärdsprogram skickas till dig på e-post cirka två veckor efter att vi setts.

Pris: 3 500:- (tre timmar konsultation, skriftlig analys och åtgärdsprogram på minst 30 sidor)

Vid hembesök: Milersättning 30:-/mil tillkommer, bor du över en timmes resväg från oss, tillkommer även ett tillägg på 300:- för varje påbörjad extra timme restid.

Det går också att åka hem till Marja (i Björketorp, Marks kommun) där det finns inhägnad träningsplan och en liten stuga för kundmöten. Vill du träffa Ninja tar även hon emot besök hemma hos sig (i Skephult, Marks kommun).

Bokning för beteendeutredning sker endast via mail.

Önskar du hjälp med separationsångest? Klicka här

Vanliga frågor och svar

 • Hur går en beteendeutredning till?

  Du tar kontakt med någon av oss via mail och bifogar en beskrivning av din hund och omfattningen av hundens beteendeproblematik. Utifrån detta bokar vi en konsultation. Under vårt möte berättar du om din situation, vad som hänt hittills och vad du har testat. Vi tittar också på hur hunden rör sig och vi går igenom en del praktiska övningar. I utredningen ingår 3 timmar konsultation på plats. Den första träffen brukar ta ca 2 timmar, lite beroende på typ av problematik. Resterande tid kan sedan användas till uppföljning. Den skriftliga analysen + åtgärdsprogram skickas till dig på e-post cirka två veckor efter att vi setts.

 • Vad ingår i en beteendeutredning?

  I våra beteendeutredningar ingår det alltid: 3 timmar konsultation, skriftlig analys och åtgärdsprogram på minst 30 sidor.

 • Hur vet jag om jag ska boka hembesök?

  Hembesök är viktigt om beteendeproblemet är direkt relaterat till hemmet. Till exempel: bitproblematik, rädsla för människor, oönskade beteenden (skällande, hoppande). Även fall där hunden av olika skäl inte kan transporteras kan hembesök också vara lämpligt. Att ses på en - för hunden - neutral plats kan passa vid exempelvis hundmötesproblematik ifall hemmiljön är alltför svår. Vi ses då på en lugnare plats utan triggers.

 • Hur bokar jag en beteendeutredning?

  Du kontaktar någon av oss direkt (se nedan för mailadress) alternativt skickar ett mail till [email protected] om du är osäker på vem du ska kontakta. Vi hjälper dig att komma till rätt person hos oss!

 • Kan jag boka en fristående timme?

  Absolut! Du kan boka tid för praktisk träning och/eller samtal. Vi brukar rekommendera att du bokar två timmar. Då använder vi viss del av tiden till dokumentation, om du önskar det. Fristående timme kostar 900:-/timme + milersättning (30:-/mil ink moms).

Beteendeutredare

Välkommen att kontakta någon av oss!

Marja Seidemo

Hundinstruktör, Beteendeutredare

Jag har haft hundkurser nästan varje vecka sedan 2006, parallellt med att jag gjort beteendeutredningar och haft privatkurser. Det är spännande och inspirerande att träffa nya ekipage och få förmånen att följa dem. Genom åren har jag utvecklat många egna övningar och även temakurser, som inriktar sig på t ex högenergihundar eller rädda och försiktiga hundar. Jag brinner lite extra för hundmötesproblematik och att hjälpa både hund och människa till alternativa beteenden och nya strategier. Med mina egna hundar blir det förutom träning i mondioring och lydnad - mycket specialsök och kroppskontroll samt en hel del häng i skogen. Välkommen på kurs eller träning hos mig!

Anna Lindquist

Beteendeutredare, hundinstruktör

Det finns låsningar och det finns lösningar. Som hundägare blir man lätt hemmablind och fastnar i låsningar: där är mitt jobb att ha kunskap både om hund och hundträning samt förmedla den kunskapen till dig. Efter många år som beteendeutredare känner jag fortfarande stort engagemang för att hjälpa dig att förstå din hund bättre och frigöra energi för lösningar. Jag är specialiserad inom separationsångest och har även lång erfarenhet inom aggression- och stressproblematik.

Ninja Claesson

Beteendeutredare, hundinstruktör

Sedan 2019 är har jag jobbat som hundinstruktör och nu även beteendeutredare för hund. I min yrkesroll försöker jag alltid se till att vara uppdaterad inom det senaste, hundträning är inte bara färskvara för hunden utan även för människan.

Jag hjälper gärna dig med: stressrelaterade problem, rädsla, hantering. Även: koppeldrag, inkallning, individanpassad aktivering och fysisk träning av hund. Jag kan även hjälpa dig att ta fram ett individanpassat tränings-/aktiveringsschema.

Vad tycker de som fått hjälp av oss?

“Tack för en väldigt bra genomgång hos oss. Tack för det digra välarbetade materialet. Vi har fått en mycket positiv boost efter ditt besök och är väldigt laddade alla tre att jobba vidare.”

Hundägare till hund som gör utfall mot bilar

“Det är en stor hjälp med en välskriven utredning med tydliga riktlinjer och förklaringar”

Hundägare vars hund skäller på människor

“Det som var mest intressant var att han slappnade av allt mer och han gjorde egna val att inte skälla. Så på den promenaden fick vi fem hundmöten och han varken skällde eller reste ragg någon gång! Han fortsätter att göra bättre val när det kommer till hundar. Tog inte ut mycket avstånd heller. Känns som han börjar förstå nu! Är sååå otroligt tacksam för din hjälp!”

Hundägare vars hund gör utfall mot andra hundar

“Ingen mer panik vid ytterdörren. Det är en sådan lättnad att börja se ljuset i denna tunnel! Mina varmaste rekommendationer, om du har en hund med separationsångest, att söka hjälp hos Anna Lindquist.”

Deltagare i separationsångestprogrammet

“Samtalet med Marja gav mig hopp och lugn! Nu vet jag vad jag konkret kan göra framöver och ser redan efter en vecka stor förbättring.”

Matte till hund som gör utfall mot människor