Marja Seidemo

Hundinstruktör, beteendeutredare

Jag heter Marja Seidemo och har jobbat aktivt med hund sedan 2006, då jag startade mitt företag. Sedan 2008 har jag kontinuerligt arbetat som beteendeutredare och har gjort hundratals utredningar fram tills idag. Jag har hållit hundkurser nästan varje vecka och jag tycker fortfarande det är lika roligt att ha kurs! Mitt fokus ligger på hundens beteende och samspelet mellan hund och människa. För mig handlar hundträning mycket om känslor – har inte du eller hunden rätt känsla med er in i träningen – då fungerar det inte särskilt bra. Utmaningen ligger i att hitta den här känslan och det kan vara olika lätt eller svårt, beroende på hunden och förarens erfarenhet, motivation och förutsättningar.

Genom åren har jag utvecklat många egna övningar och jag jobbar mycket med grundfärdigheter där hunden lär sig att det lönar sig att göra rätt val, ta initiativ och vara delaktig. Jag har även utarbetat ett eget koncept, Stationsträning som kan användas i vardagen men också när det gäller beteendeproblem eller aktivering/träning med dagishundar. Konceptet syftar till att stimulera hunden både, fysiskt och mentalt samt utveckla relationen mellan hund och förare.

Mina kurser har ofta teman och känns igen med sina speciella namn, som Sansa Dig för högenergihundar, Vilja & Våga för rädda och ljudkänsliga hundar, Storm eller Stilla, Slyngel, Fokusera Mera!, En Kreativ kurs och Fokus- och belöningsutveckling. Jag har också Hundmöteskurs där vi jobbar både med mina grundfärdigheter och egna övningar som hjälper hunden att välja en annan strategi/beteende.

Vid sidan av arbetet som instruktör är jag också Beteendeutredare och var klar med min utbildning 2008. Jag har träffat många hundar med olika typer av problematik vilket ökat mitt intresse för beteenden: hur man kan förstå och förändra dem. Som en följd av flera års träning i skyddssport/bitarbete med olika hundar har jag fått en större förståelse för varför en hund väljer att lösa en situation med att bita.

Oönskade beteenden och beteendeproblem hos hund handlar om att hunden lärt sig att en viss strategi lönar sig i en specifik situation. Mitt jobb är att ta reda på varför det blev så. Nästa steg är att lära hunden en annan strategi och det görs genom en genomarbetad analys och träningsplan, anpassad utefter hunden och människans förutsättningar. 

Jag drivs av en lust och nyfikenhet inför nya möten och ny kunskap. Jag häpnar fortfarande över hur fantastiskt det är att se när en hund inser att den inte behöver bita eller göra utfall för att omgivningen ska förstå. Jag tar del av forskning, litteratur och deltar i internationella konferenser och webinars men det är möten med hundarna som ger mig kreativitet och inspiration.

Det finns några områden där jag samlat på mig extra mycket erfarenhet och därför har spetskompetens:

- Reaktiva/utåtagerande hundar
- Slagsmål- och bitproblematik
- Resursförsvar
- Svår ångestproblematik (GAD, PTSD, stereotypa beteendemönster)
- Bilåkarångest
- Beteendemodifierande läkemedel i samråd med veterinär
- Bull- och muskelhundar
- Högenergihundar
- Omplacerings- och Rescuehundar

Idag har jag två hundar, Lyra, som är en Malinois, född 2019 och Greta, en holländsk herdehund född 2020. Lyra och Greta tränas för tävling i Mondioring (skyddsport) samt lydnad. Ett stort intresse är också kroppskontroll och specialsök, Båda hundarna är också aktiva som demohundar - de visar övningar på mina kurser. De tycker att det är roligt och jag tycker det blir tydligare med även en visuell förklaring.

Kontakt: marja@hundvetare.se

Läs mer om Marjas utbildningar och uppdrag

Anna Lindquist

Hundinstruktör, beteendeutredare

Min erfarenhet av att möta och hjälpa hundägare började 2009 med att jag gick bredvid andra instruktörer på olika hundskolor. Där väcktes ett intresse för att träna både människor och hundar. 

Några år efter studenten, 2015, utbildade jag mig till hundinstruktör i Åre hos Hundsteg. Där blev det tydligt att det var just hundars beteenden och inlärning jag ville fördjupa mig i. Därför var det ett givet steg att vidareutbilda mig till Beteendekonsult 2017. Under några år följde gruppkurser, privatkurser, föreläsningar och beteendeutredningar i Kungliga Hundars regi. 

Att förmedla kunskap är någonting som engagerar mig mycket. I mitt arbete som gymnasielärare lär jag mig mycket om hur vi bäst skapar förutsättningar för lärande genom bland annat motivation och stöttning. 

Det är just kombinationen av coachning av människor och analys av hundars beteende som jag tycker är särskilt roligt i mitt jobb. 

Ett av mina strävansmål är att göra modern hundträning så lättfattligt och handgripligt som möjligt för hundägare och hundtränare att ta del av. Ett viktigt steg på den vägen var att tillsammans med Marja Seidemo ta fram utbildningen Beteendeutredare.

Hundträning handlar jättemycket om associationer, känslor och personligheter - både hos hundar och hos hundägare. Jag tröttnar aldrig på det detektivarbete som beteendeutredningar innebär och mötet med andra erfarenheter som lärarjobbet innebär. Kombinationen passar mig perfekt. Det är väldigt utvecklande och lärorikt!

Det är viktigt för mig att förena teori och praktik. En riktigt bra beteendeutredare och lärare har stor bredd: är både uppdaterad inom forskning, förmåga att förmedla det på ett lättfattligt vis och är bra på att träna hund. Det handlar om att kunna träna många olika typer av hundar, inte bara sin egen personliga favorit, och förstå att alla hundar har olika förutsättningar. Jag har själv haft flera högenergihundar och vet verkligen vad det innebär att leva med en sådan typ av hund i en stadsmiljö. Det ställer stora krav på kreativitet och kunskap för att kunna möta upp hundens behov. En högenergihund har styrkor och svagheter som alla hundtyper, det får bara större konsekvenser om hunden gör fel val. Genom att lära hunden färdigheter som den behöver när miljön är svår - hjälper jag hunden att lyckas. 

Ett ämnesområde jag fördjupar mig i är separationsångest. Det är en typ av problematik som få pratar om och skapar stora hinder i vardagen för både hund och hundägare. Det skapas snabbt mönster som är svåra att ta sig ur. Mitt arbete som beteendeutredare består i att skapa en åtgärdsplan som gör att mönstret vänder och att hunden känner ett lugn över att vara ensam hemma. 

Jag har utbildat mig till barmarksdragsinstruktör samt personspårinstruktör. Det har jag gjort för att kunna förse hundägare och hundar med en mer kreativ vardag. Det finns så mycket roligt vi kan göra med våra hundar, det gäller ibland att någon visar hur!

I dagsläget har jag en holländsk herdehund född 2011 som heter Razz. Vi är aktiva med personspår, uppletande och barmarksdrag. 

Kontakt: anna@hundvetare.se

Läs mer om Annas utbildningar och uppdrag

Ninja Claesson

Hundinstruktör, beteendeutredare

Mitt namn är Ninja Claesson. Jag bor på en gård tillsammans med min sambo och vår Malinois "Hybris". Jag är certifierad hundinstruktör och beteendeutredare för hund. Jag håller kurser och föreläsningar online här på Hundvetare men även fysiskt i Borås och Göteborg. I hundträning är mitt absoluta största intresse olika typer av nosarbeten. Jag älskar att nörda ner mig i detaljer, bygga kluriga och kreativa sök och se hur hunden tar sig an utmaningarna som presenteras. Utöver det är jag även intresserad av att hjälpa andra människor att få en hållbar balans med sin hund. Balansen i vardagen är trots allt en av grundstenarna i relationen med sin hund och för att kunna ha roligt tillsammans. Att få hjälpa andra är en fin möjlighet och jag tycker det är otroligt givande att få följa samspelet mellan människa och hund, samt varje individs utveckling.

I min yrkesroll försöker jag alltid se till att vara uppdaterad och aktuell, hundträning är inte bara färskvara för hunden utan så även för människan. Att alltid se till att man jobbar med ny och uppdaterad kunskap är därför oerhört viktigt. Även att kunna använda tidigare arbetserfarenheter (som data/webbanalytiker) är väldigt spännande, då man behöver vara duktig på bland annat problemlösning och analys även i detta yrke.

Med min egen hund tränar jag bland annat mondioring och vi utbildar oss även till att bli barkborresökekipage via SnifferDogs.

Kontakt: ninja@hundvetare.se

Läs mer om Ninjas utbildningar och uppdrag

Jeanette Trotta

Hundinstruktör, beteendeutredare

Jag har en bakgrund som gymnasielärare i engelska/svenska och forskare inom humaniora. För 11 år sedan bestämde jag mig för att satsa på min passion och börja jobba med hundar. Jag är utbildad hunddagisfröken, allmänlydnadsinstruktör, rallylydnadsinstruktör, berikande blodpårsinstruktör samt beteendeutredare. Hundens behov och beteende är det som intresserar mig mest förutom att träna hund. Även att utbilda andra människor som brinner för att lära sig mer om hund är någonting jag tycker är väldigt givande. För närvarande utbildar jag mig också till samtalscoach för människa. 

Min karriär inom hunderiet inleddes med kursverksamhet (där jag höll kurser såsom vardagslydnad, rallylydnad, viltspår, aktivering och berikning b la). Efter ett tag utökades verksamheten med hunddagis och jag driver sedan 10 år tillbaka hunddagiset Hund i Centrum. Förutom instruktörsutbildningar och utbildning till beteendeutredare uppdaterar jag mig kontinuerligt genom att förkovra mig inom det som händer inom forskningsfältet och litteraturen. Mitt fokus ligger mycket på hunddagis, berikning, hundens behov och beteende samt hundens välmående både psykiskt och fysiskt. 

Jag bor tillsammans med min ungerska vizsla som heter Djiba och vi sysslar för närvarande med jaktträning (fågeljakt), apportering, tävlingslydnad, dog parkour samt har precis börjat lära oss mer om specialsök.

Kontakt: jeanette@hundvetare.se

Läs mer om Jeanettes utbildningar och uppdrag