Föreläsning: Hundars samspel

"De har alltid gått så bra ihop" är ett uttryck vi ofta hör. Plötsligt fungerar inte längre hundarna tillsammans  - vad kan det bero på? 

I den här föreläsningen tar vi upp samspelet mellan hundar. Hur de interagerar med varandra, olika varianter på flockbeteende och framför allt - vad ska du göra när hundarna inte kommer överens?

Vi börjar i valplådan och kikar på vikten av det som sker där. Vi redogör för hur valpen utvecklar egenskaper och kognitiva förmågor i samspel med sina kullsyskon. När hunden sedan är äldre och förväntas umgås i  grupp - vad har den då för preferenser? Vad prioriterar hunden utifrån sina erfarenheter?

Hundtypen spelar stor roll i den typen av grupp hunden ingår i. Olika hundar har varierande reaktionströsklar - det påverkar mer än många tror!  

Ytterligare en faktor gäller signaler hundar emellan - fyller lugnande signaler en funktion? Vissa hundar gillar att provocera medan andra naturligt har en mer tillbakadragen attityd. Det leder ibland till förhastade slutsatser. Vi ser över tendensen att använda etiketter stället för att se  motivationen bakom hundens beteende.

Om en av hundarna i en grupp inte mår bra - visar då de andra hundarna empati?  Hur tar sig det uttryck i sådana fall?

Vi tittar även på bakomliggande orsaker och förebyggande åtgärder till problem mellan hundar. Det finns flera ingångar & tänkbara scenarion som vi presenterar utifrån vår erfarenhet av att arbete med beteendeproblem. 

Vad deltagare tycker om föreläsningen

5 Omdömen

Mycket bra och tänkvärt

Gitt Broberg

5 Omdömen

Mycket intressant och lärorikt

Barbro Holmström

Föreläsningens innehåll

    1. Introduktion

    1. Föreläsningen: Hundars samspel

Hundars samspel

Betalningsalternativ

Just nu kan du även köpa denna föreläsning i vårt "3 för 2" erbjudande. Klicka på "vårt utbud" i menyn så kommer du rätt.

Föreläsare

Marja Seidemo

Hundinstruktör, beteendeutredare

Jag har haft hundkurser nästan varje vecka sedan 2006, parallellt med att jag gjort beteendeutredningar och haft privatkurser. Det är spännande och inspirerande att träffa nya ekipage och få förmånen att följa dem. Genom åren har jag utvecklat många egna övningar och även temakurser, som inriktar sig på t ex högenergihundar eller rädda och försiktiga hundar. Jag brinner lite extra för hundmötesproblematik och att hjälpa både hund och människa till alternativa beteenden och nya strategier. Med mina egna hundar blir det förutom träning i mondioring och lydnad - mycket specialsök och kroppskontroll samt en hel del häng i skogen. Välkommen på kurs eller träning hos mig!

Anna Lindquist

Hundinstruktör, Beteendeutredare, Personspår- och Barmarksinstruktör

Mitt namn är Anna Lindquist. Jag tröttnar aldrig på det detektivarbete som beteendeutredningar innebär och mötet med andra erfarenheter som lärarjobbet innebär. Hundträning handlar jättemycket om associationer, känslor och personligheter - både hos hundar och hos hundägare. Kombinationen av coachning av människor och analys av hundars beteende är det jag tycker är särskilt roligt i mitt jobb som beteendeutredare och lärare. Ett av mina strävansmål är att göra modern hundträning så lättfattligt och handgripligt som möjligt för hundägare och hundtränare att ta del av. Ett viktigt steg på den vägen var att tillsammans med Marja Seidemo ta fram utbildningen Beteendeutredare.

Varför du ska välja oss

  • Vetenskapligt förankrat

    Allt vårt material är förankrat i både modern forskning och gedigen erfarenhet som ständigt byggs på. Detta, i kombination med att vi brinner för att coacha och inspirera, hjälper dig till att ta klivet till en ny kunskapsnivå.

  • Se sammanhang

    Våra utbildningar och kurser hänger ihop för att du ska få en känsla av sammanhang. På så vis känner du dig hemma med konceptet och kan enkelt gå vidare från en kurs eller en utbildning till en annan.