Föreläsning: Hundars samspel

"De har alltid gått så bra ihop" är ett uttryck vi ofta hör. Plötsligt fungerar inte längre hundarna tillsammans  - vad kan det bero på? 

I den här föreläsningen tar vi upp samspelet mellan hundar. Hur de interagerar med varandra, olika varianter på flockbeteende och framför allt - vad ska du göra när hundarna inte kommer överens?

Vi börjar i valplådan och kikar på vikten av det som sker där. Vi redogör för hur valpen utvecklar egenskaper och kognitiva förmågor i samspel med sina kullsyskon. När hunden sedan är äldre och förväntas umgås i  grupp - vad har den då för preferenser? Vad prioriterar hunden utifrån sina erfarenheter?

Hundtypen spelar stor roll i den typen av grupp hunden ingår i. Olika hundar har varierande reaktionströsklar - det påverkar mer än många tror!  

Ytterligare en faktor gäller signaler hundar emellan - fyller lugnande signaler en funktion? Vissa hundar gillar att provocera medan andra naturligt har en mer tillbakadragen attityd. Det leder ibland till förhastade slutsatser. Vi ser över tendensen att använda etiketter stället för att se  motivationen bakom hundens beteende.

Om en av hundarna i en grupp inte mår bra - visar då de andra hundarna empati?  Hur tar sig det uttryck i sådana fall?

Vi tittar även på bakomliggande orsaker och förebyggande åtgärder till problem mellan hundar. Det finns flera ingångar & tänkbara scenarion som vi presenterar utifrån vår erfarenhet av att arbete med beteendeproblem. 

Föreläsningens innehåll

    1. Introduktion

    1. Föreläsning: Hundars samspel

    2. Sätta signal på en känsla ...

    1. Tack för ditt deltagande!

    2. Vad tyckte du om föreläsningen?

Hundars samspel

Betalningsalternativ

Du har tillgång till materialet i 90 dagar efter ditt köp

Vad deltagare tycker om föreläsningen

5 Omdömen

Mycket bra och tänkvärt

Gitt Broberg

5 Omdömen

Mycket intressant och lärorikt

Barbro Holmström

Föreläsare

Marja Seidemo

Hundinstruktör, beteendeutredare

Jag har haft hundkurser nästan varje vecka sedan 2006, parallellt med att jag gjort beteendeutredningar och haft privatkurser. Det är spännande och inspirerande att träffa nya ekipage och få förmånen att följa dem. Genom åren har jag utvecklat många egna övningar och även temakurser, som inriktar sig på t ex högenergihundar eller rädda och försiktiga hundar. Jag brinner lite extra för hundmötesproblematik och att hjälpa både hund och människa till alternativa beteenden och nya strategier. Med mina egna hundar blir det förutom träning i mondioring och lydnad - mycket specialsök och kroppskontroll samt en hel del häng i skogen. Välkommen på kurs eller träning hos mig!

Anna Lindquist

Beteendeutredare, hundinstruktör

Det finns låsningar och det finns lösningar. Som hundägare blir man lätt hemmablind och fastnar i låsningar: där är mitt jobb att ha kunskap både om hund och hundträning samt förmedla den kunskapen till dig. Efter många år som beteendeutredare känner jag fortfarande stort engagemang för att hjälpa dig att förstå din hund bättre och frigöra energi för lösningar. Jag är specialiserad inom separationsångest och har även lång erfarenhet inom aggression- och stressproblematik.