Föreläsning: Resursförsvar

 Fotograf: Viktoria Storm

Det här är en genomarbetad föreläsning som handlar om hundar som har mycket integritet, många åsikter och väljer att lösa en situation med resursförsvar . Resurförsvar är ett mycket vanligt beteendeproblem som många står helt handfallna inför. Beteendet kan uppstå i situationer med mat, föremål, möbler eller människor. Det är ett komplext beteende som kan vara svårt att träna. Hunden upplevs ofta blockerad och då försöker många gå in och träna - när det egentligen är för sent. Det räcker inte med att ha ett befäst Loss eller Nej, utan vi behöver se till hundens bakomliggande motivation. Den är en annan viktig faktor som spelar stor roll. Vi diskuterar just detta och andra orsaker till att resursförsvar uppstår.

Många upplever att beteendet kommer plötsligt: många ser inte vad som försiggår beteendet och blir därför överraskade. Vi kommer att titta på olika typer av resursförsvar, vad som skiljer dem åt och på vilka sätt vi kan åtgärda dem. Resursförsvar går ofta att koppla till ett naturligt beteende vilket gör att det lätt bildas ett beteendemönster och därför eskalerar snabbt. Vår tanke med den här föreläsningen att utbilda och inspirera till nytt tänkande. Genom ökad kunskap och att jobba praktiskt med en serie anpassade övningar, tror vi att det är fullt möjligt att komma till rätta med det här beteendet. Under föreläsningen så kommer du få ta del av både våra egna unika övningar och annan metodik som vi har erfarenhet av att använda.

 • Är resursförsvar och vakt samma sak?
 • Aktivitetsnivå och ursprunglig uppgift - på vilket vis har de betydelse?
 • Ge hunden rätt förutsättningar
 • Då blir resursförsvar farligt - indikationer och förebyggande träning
 • Vad säger forskningen? - vi redogör för intressanta resultat
 • Åtgärder presenterade utifrån videoklipp, metoder och fallbeskrivningar


Föreläsningen riktar sig till dig som vill ha mer kunskap om resursförsvar och dess bakomliggande orsaker men också hur du kan komma till rätta med beteendet.


Betalningsalternativ

Just nu kan du även köpa denna föreläsning i vårt "3 för 2" erbjudande. Klicka på "vårt utbud" i menyn så kommer du rätt.

 • 450,00 kr

  Engångsbetalning

  Köp nu
 • 2 x 225 kr

  Delbetalning 2 månader

  Köp nu

Föreläsare

Marja Seidemo

Hundinstruktör, beteendeutredare

Jag har haft hundkurser nästan varje vecka sedan 2006, parallellt med att jag gjort beteendeutredningar och haft privatkurser. Det är spännande och inspirerande att träffa nya ekipage och få förmånen att följa dem. Genom åren har jag utvecklat många egna övningar och även temakurser, som inriktar sig på t ex högenergihundar eller rädda och försiktiga hundar. Jag brinner lite extra för hundmötesproblematik och att hjälpa både hund och människa till alternativa beteenden och nya strategier. Med mina egna hundar blir det förutom träning i mondioring och lydnad - mycket specialsök och kroppskontroll samt en hel del häng i skogen. Välkommen på kurs eller träning hos mig!

Anna Lindquist

Hundinstruktör, Beteendeutredare, Personspår- och Barmarksinstruktör

Mitt namn är Anna Lindquist. Jag tröttnar aldrig på det detektivarbete som beteendeutredningar innebär och mötet med andra erfarenheter som lärarjobbet innebär. Hundträning handlar jättemycket om associationer, känslor och personligheter - både hos hundar och hos hundägare. Kombinationen av coachning av människor och analys av hundars beteende är det jag tycker är särskilt roligt i mitt jobb som beteendeutredare och lärare. Ett av mina strävansmål är att göra modern hundträning så lättfattligt och handgripligt som möjligt för hundägare och hundtränare att ta del av. Ett viktigt steg på den vägen var att tillsammans med Marja Seidemo ta fram utbildningen Beteendeutredare.