Föreläsning: Raskunskap

Varför gör hundar som de gör? Varför beter sig min nuvarande hund så annorlunda från den jag hade förut? Varför kan grannen ha så bra ordning på sin hund att den kan gå lös överallt medan min drar som en galning i kopplet trots alla kurser vi gått? Svaren på varför hundar gör som de gör finner vi till stor del i deras genetik.

I den här föreläsningen går vi igenom 22 olika hundtyper och 82 olika hundraser. Vi utgår ifrån dels information om raserna från respektive rasklubb, rasspecifik avelsstrategi och dels utifrån vår gemensamma erfarenhet från cirka 20 år i branschen av hundkurser, privatkurser och beteendeutredningar.

Indelningen av raserna kanske är ny för dig då vi inte utgår ifrån hur en kennelklubb/SKK indelar raserna, utan utefter deras ursprungliga arbetsuppgift. Avel förändras genom åren och det medför att vissa raser hamnar mellan två olika rasgrupper i vår indelning. Enligt oss blir den ändå så rättvisande och funktionell som möjligt eftersom vi då enklare ser inte bara skillnaden utan även orsaken till skillnaden mellan hundtyper och hundraser.

En del av raserna har vi ägt själva och en del har vi lärt känna genom vänner och kunder. Vårt perspektiv som beteendeutredare lyser förstås igenom såtillvida att vi premierar mentalitet och beteenden framför hur hundarna ser ut. Vi är intresserade av att se kopplingen mellan hundarnas ursprungliga uppgift och deras roll i dagens moderna samhälle. Ibland kolliderar de och det blir så mycket enklare att förstå våra familjemedlemmar om vi vet utifrån vilken uppgift de är skapade för.

Föreläsningen är indelad utefter 2-4 hundtyper á cirka 30 minuter vardera. Sammanlagt är föreläsningen drygt 3 timmar lång. 

Föreläsningens innehåll

 1. 1
  • Hej & välkommen till vår föreläsning om raskunskap!

 2. 2
  • Introduktion, boskapsvaktande hundar och brukshundar

  • Polarhundar, vinthundar, tempelhundar och urhundar

  • Terriers, bull-och muskelhundar och vallhundar

  • Fågelhundar (ställande, stötande och vattenapporterande) och drivande jakthundar

  • Vattenhundar, gårdshundar, familjehundar och blandraser

  • Rescue, wolf dogs, varghybrider och att välja ras

Betalningsalternativ

Just nu kan du även köpa denna föreläsning i vårt "3 för 2" erbjudande. Klicka på "vårt utbud" i menyn så kommer du rätt.

 • 450,00 kr

  Engångsbetalning

  Köp nu
 • 2 x 225,00 kr

  Delbetalning 2 månader

  Köp nu

Föreläsare

Marja Seidemo

Hundinstruktör, beteendeutredare

Jag har haft hundkurser nästan varje vecka sedan 2006, parallellt med att jag gjort beteendeutredningar och haft privatkurser. Det är spännande och inspirerande att träffa nya ekipage och få förmånen att följa dem. Genom åren har jag utvecklat många egna övningar och även temakurser, som inriktar sig på t ex högenergihundar eller rädda och försiktiga hundar. Jag brinner lite extra för hundmötesproblematik och att hjälpa både hund och människa till alternativa beteenden och nya strategier. Med mina egna hundar blir det förutom träning i mondioring och lydnad - mycket specialsök och kroppskontroll samt en hel del häng i skogen. Välkommen på kurs eller träning hos mig!

Anna Lindquist

Hundinstruktör, Beteendeutredare, Personspår- och Barmarksinstruktör

Mitt namn är Anna Lindquist. Jag tröttnar aldrig på det detektivarbete som beteendeutredningar innebär och mötet med andra erfarenheter som lärarjobbet innebär. Hundträning handlar jättemycket om associationer, känslor och personligheter - både hos hundar och hos hundägare. Kombinationen av coachning av människor och analys av hundars beteende är det jag tycker är särskilt roligt i mitt jobb som beteendeutredare och lärare. Ett av mina strävansmål är att göra modern hundträning så lättfattligt och handgripligt som möjligt för hundägare och hundtränare att ta del av. Ett viktigt steg på den vägen var att tillsammans med Marja Seidemo ta fram utbildningen Beteendeutredare.

Varför du ska välja oss

 • Vetenskapligt förankrat

  Allt vårt material är förankrat i både modern forskning och gedigen erfarenhet som ständigt byggs på. Detta, i kombination med att vi brinner för att coacha och inspirera, hjälper dig till att ta klivet till en ny kunskapsnivå.

 • Se sammanhang

  Våra utbildningar och kurser hänger ihop för att du ska få en känsla av sammanhang. På så vis känner du dig hemma med konceptet och kan enkelt gå vidare från en kurs eller en utbildning till en annan.