Föreläsning: Raskunskap

Varför gör hundar som de gör? Varför beter sig min nuvarande hund så annorlunda från den jag hade förut? Varför kan grannen ha så bra ordning på sin hund att den kan gå lös överallt medan min drar som en galning i kopplet trots alla kurser vi gått? Svaren på varför hundar gör som de gör finner vi till stor del i deras genetik.

I den här föreläsningen går vi igenom 22 olika hundtyper och 82 olika hundraser. Vi utgår ifrån dels information om raserna från respektive rasklubb, rasspecifik avelsstrategi och dels utifrån vår gemensamma erfarenhet från cirka 20 år i branschen av hundkurser, privatkurser och beteendeutredningar.

Indelningen av raserna kanske är ny för dig då vi inte utgår ifrån hur en kennelklubb/SKK indelar raserna, utan utefter deras ursprungliga arbetsuppgift. Avel förändras genom åren och det medför att vissa raser hamnar mellan två olika rasgrupper i vår indelning. Enligt oss blir den ändå så rättvisande och funktionell som möjligt eftersom vi då enklare ser inte bara skillnaden utan även orsaken till skillnaden mellan hundtyper och hundraser.

En del av raserna har vi ägt själva och en del har vi lärt känna genom vänner och kunder. Vårt perspektiv som beteendeutredare lyser förstås igenom såtillvida att vi premierar mentalitet och beteenden framför hur hundarna ser ut. Vi är intresserade av att se kopplingen mellan hundarnas ursprungliga uppgift och deras roll i dagens moderna samhälle. Ibland kolliderar de och det blir så mycket enklare att förstå våra familjemedlemmar om vi vet utifrån vilken uppgift de är skapade för.

Föreläsningen är indelad utefter 2-4 hundtyper á cirka 30 minuter vardera. Sammanlagt är föreläsningen drygt 3 timmar lång. 

Föreläsningens innehåll

  1. Hej & välkommen till vår föreläsning om raskunskap!

  1. Introduktion, boskapsvaktande hundar och brukshundar

  2. Polarhundar, vinthundar, tempelhundar och urhundar

  3. Terriers, bull-och muskelhundar och vallhundar

  4. Fågelhundar (ställande, stötande och vattenapporterande) och drivande jakthundar

  5. Vattenhundar, gårdshundar, familjehundar och blandraser

  6. Rescue, wolf dogs, varghybrider och att välja ras

  1. Tack för ditt deltagande!

  2. Vad tyckte du om föreläsningen?

Raskunskap

Betalningsalternativ

Du har tillgång till materialet i 90 dagar efter ditt köp

Föreläsare

Marja Seidemo

Hundinstruktör, beteendeutredare

Jag har haft hundkurser nästan varje vecka sedan 2006, parallellt med att jag gjort beteendeutredningar och haft privatkurser. Det är spännande och inspirerande att träffa nya ekipage och få förmånen att följa dem. Genom åren har jag utvecklat många egna övningar och även temakurser, som inriktar sig på t ex högenergihundar eller rädda och försiktiga hundar. Jag brinner lite extra för hundmötesproblematik och att hjälpa både hund och människa till alternativa beteenden och nya strategier. Med mina egna hundar blir det förutom träning i mondioring och lydnad - mycket specialsök och kroppskontroll samt en hel del häng i skogen. Välkommen på kurs eller träning hos mig!

Anna Lindquist

Beteendeutredare, hundinstruktör

Det finns låsningar och det finns lösningar. Som hundägare blir man lätt hemmablind och fastnar i låsningar: där är mitt jobb att ha kunskap både om hund och hundträning samt förmedla den kunskapen till dig. Efter många år som beteendeutredare känner jag fortfarande stort engagemang för att hjälpa dig att förstå din hund bättre och frigöra energi för lösningar. Jag är specialiserad inom separationsångest och har även lång erfarenhet inom aggression- och stressproblematik.