Föreläsning: Hundars lek

Hunden är en art som leker under hela sitt liv. Vad betyder leken för hunden och för vår relation till hunden? Vad fyller leken för funktion för en hund och varför skiljer det sig mellan olika raser. Hur ser den moderna forskningen på hundens lek?

I den här föreläsningen kommer vi att titta på lek ur flera synvinklar, både praktisk och teoretiskt men framför allt etologiskt, försöka ta på oss “hundens glasögon”. För att kunna förstå lekens syfte kommer vi att titta på videoklipp för att se hur olika hundtyper leker samt gå igenom lekens kriterier. Hur kan du undvika konflikt och när är det dags att avbryta leken?

Lek är en pågående konversation. Vi går igenom olika signaler, ansiktsuttryck och du får lära dig vad en metasignal innebär.  Det här är värdefull kunskap i situationer där lek kan gå överstyr - det roliga övergår till slagsmål.

Vilka signaler använder hunden för att initiera lek? Vi går igenom skillnaderna mellan play bow och prey bow. Hundens avlägsna släkting vargen - hur leker den? Vi tittar närmare på det med hjälp av modern forskning samt jämför med hur olika hundraser leker.

Alla har vi sett hur olika hundraser leker på olika sätt. Vissa vill bara brottas och andra vill leka jaktlek. Vad bottnar detta i förutom den ursprungliga uppgiften?

Lär dig massor om detta och lite till i den här unika föreläsningen!

Föreläsningens innehåll

    1. Introduktion till föreläsningen

    1. Föreläsning: Hundars lek

    2. Sätta signal på en känsla ...

    1. Tack för ditt deltagande!

    2. Vad tyckte du om föreläsningen?

Hundars lek

Betalningsalternativ

Du har tillgång till materialet i 90 dagar efter ditt köp

Föreläsare

Marja Seidemo

Hundinstruktör, beteendeutredare

Jag har haft hundkurser nästan varje vecka sedan 2006, parallellt med att jag gjort beteendeutredningar och haft privatkurser. Det är spännande och inspirerande att träffa nya ekipage och få förmånen att följa dem. Genom åren har jag utvecklat många egna övningar och även temakurser, som inriktar sig på t ex högenergihundar eller rädda och försiktiga hundar. Jag brinner lite extra för hundmötesproblematik och att hjälpa både hund och människa till alternativa beteenden och nya strategier. Med mina egna hundar blir det förutom träning i mondioring och lydnad - mycket specialsök och kroppskontroll samt en hel del häng i skogen. Välkommen på kurs eller träning hos mig!

Anna Lindquist

Beteendeutredare, hundinstruktör

Det finns låsningar och det finns lösningar. Som hundägare blir man lätt hemmablind och fastnar i låsningar: där är mitt jobb att ha kunskap både om hund och hundträning samt förmedla den kunskapen till dig. Efter många år som beteendeutredare känner jag fortfarande stort engagemang för att hjälpa dig att förstå din hund bättre och frigöra energi för lösningar. Jag är specialiserad inom separationsångest och har även lång erfarenhet inom aggression- och stressproblematik.