En inspelad föreläsning om hundar som låser

3 timmar med svar på deltagarnas frågor

Foto: Stéphanie Lundell

I den här föreläsningen riktar vi oss till dig som vill lära dig mer om hundar som låser sig i olika situationer. För oss, är en hund som låser sig en hund som har svårt att sortera information. Den fastnar i en position, stirrar och går inte att få kontakt med. Graden av låsning kan variera mycket. I vissa fall kan hunden kännas helt blockerad och svår att flytta på medan andra kanske endast låser och vill jaga saker på hjul.

Grunden för all låsning är jakt, predation. Men beroende på typ av hund så ser det olika ut. Hos vallhundar leder stirrandet till att bytet flyttar sig. Hos hundar som har både vall- och bytesdrift, som exempelvis en del brukshundar, kan stirrandet vara en förberedelse för attack. Om en sådan hund får möjlighet att stirra, kan det leda till allvarligare konsekvenser. Även bull-och muskelhundar samt vinthundar kan gå in i låsningar och bli svåra att bryta. 

Vid korsningar mellan dessa typer av hundar, kan det här leda till en inre konflikt som kan vara svår att reda ut för dig som hundägare eller beteendeutredare.

  • När hunden låser och inte vill ta belöning - vad kan du göra då?

  • Om hunden låser allt oftare - hur hanterar jag det?

  • Skarpt läge - vad är hjälpsamt och vad stjälper?

  • Hur börjar det? - lär dig se när låsningen börjar och jobba förebyggande

  • Vi bryter ner beteendet i olika beståndsdelar - så förstår vi hunden bättre

  • Åtgärder presenterade utifrån videoklipp, metoder och fallbeskrivningar

  • Utlopp och berikning för hundar som har lätt för att låsa

Under föreläsningen kommer du ha möjlighet att ställa frågor som är allmänt hållna. Önskar du få svar på frågor som  gäller en specifik situation, klicka här.

Efter att föreläsningen har sänts kommer du inom några dagar kunna se den inspelade versionen. Du har tillgång till den i sex månader.

Så tycker de som sett föreläsningen

“Tack för en fantastik föreläsning :) Jättebra att få se Storm också, när Marja berättar om Storm känner jag lite "Vad skönt att ni som är beteendenutredare som jobbar med hund också är ärliga och berättar att er unghund heller inte är så lätt och det inte är så lätt alla gånger".”

Andrea Davidsson

Betalningsalternativ

Du har tillgång till materialet i 90 dagar efter ditt köp

Föreläsare

Marja Seidemo

Hundinstruktör, beteendeutredare

Jag har haft hundkurser nästan varje vecka sedan 2006, parallellt med att jag gjort beteendeutredningar och haft privatkurser. Det är spännande och inspirerande att träffa nya ekipage och få förmånen att följa dem. Genom åren har jag utvecklat många egna övningar och även temakurser, som inriktar sig på t ex högenergihundar eller rädda och försiktiga hundar. Jag brinner lite extra för hundmötesproblematik och att hjälpa både hund och människa till alternativa beteenden och nya strategier. Med mina egna hundar blir det förutom träning i mondioring och lydnad - mycket specialsök och kroppskontroll samt en hel del häng i skogen. Välkommen på kurs eller träning hos mig!

Anna Lindquist

Beteendeutredare, hundinstruktör

Det finns låsningar och det finns lösningar. Som hundägare blir man lätt hemmablind och fastnar i låsningar: där är mitt jobb att ha kunskap både om hund och hundträning samt förmedla den kunskapen till dig. Efter många år som beteendeutredare känner jag fortfarande stort engagemang för att hjälpa dig att förstå din hund bättre och frigöra energi för lösningar. Jag är specialiserad inom separationsångest och har även lång erfarenhet inom aggression- och stressproblematik.